Voor inwoners die niet in staat zijn om zelf te voorzien in hun zorg biedt de gemeente een vangnet

Waar gaat het resultaat over?

Er zijn situaties waarin inwoners niet voor zichzelf kunnen zorgen of er met ondersteuning vanuit hun eigen sociale netwerk of de algemene, tijdelijke voorzieningen. In zo’n geval zorgt de gemeente ervoor dat er noodzakelijke ondersteuning beschikbaar is (vangnetconstructie). De wijkteams vormen de toegang tot de formele zorg waarvoor de gemeente verantwoordelijk is.

Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Vanaf 1 januari 2015 is Beschermd wonen (BW) (en bijbehorende middelen) ondergebracht bij de centrumgemeente voor maatschappelijke opvang (Den Helder). Dit betreft de zorg voor mensen die vanwege psychiatrische problemen niet zelfstandig kunnen wonen en toezicht en begeleiding nodig hebben. Alle gemeenten zijn hier wel zelf verantwoordelijk voor. Het uitgangspunt is dus dat het geld op den duur over alle gemeenten moet worden verdeeld volgens een nieuw te ontwikkelen objectief verdeelmodel.

Wij willen een regionale visie op maatschappelijke opvang en beschermd wonen voor de periode van 2017 en daarna. Daaraan worden gekoppeld prestatieafspraken en samenwerkingsafspraken tussen gemeenten voor de verschillende onderdelen: maatschappelijke opvang, beschermd wonen, aanpak verwarde personen (OGGZ-aanpak) en wordt afgestemd met de bredere keten (zorgverzekeraar, corporaties, aanbieders). Hierbij wordt aangesloten met de al bestaande producten die geleverd worden onder de Wmo en participatie (begeleiding, dagbesteding en op weg naar werk/re-integratie).

Hulpmiddelen en woningaanpassingen
De overheveling van gemeente naar CIZ (Centraal indicatieorgaan voor de Zorg) voor de uitvoering van toekenning van hulpmiddelen en woningaanpassingen voor de inwoners die een indicatie hebben voor de Wet langdurige zorg (Wlz) is uitgesteld tot in ieder geval 2018. De gemeente blijft dit in 2017 doen.

Wij doen dit door

  1. Inwoners die uiteindelijk geen beroep kunnen doen op mantelzorg en vrijwilligerswerk, helpen we met ondersteuning (schoonmaakondersteuning en signalering, praktische thuisondersteuning, begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf).
  2. uitvoering te geven aan Beschermd wonen.
  3. een nieuwe invulling te geven aan hulp bij het huishouden.
  4. ondersteuning aan de doelgroep die valt onder de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ).
  5. voorzien in woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen.
  6. uitvoering van Veilig Thuis door de GGD-HN en de verbinding met wijkteam en crisisdienst (zie ook resultaat SD 1.2  alwaar de financiën zijn opgenomen).