De vastgoedportefeuille wordt op een professionele manier beheerd

Waar gaat het resultaat over?

In 2016 hebben wij het Vastgoedbeleid vastgesteld. Alle kernen zijn geanalyseerd op demografische ontwikkeling, bedrijfsmatige ontwikkeling, de combinatie van het aantal banen en het inkomen, de aan- en verkoopcijfers van woningen, de WOZ-ontwikkeling en de leefbaarheid. In dit beleid hebben wij per kern een ontwikkelrichting geformuleerd en aangegeven hoe wij dit gaan bereiken. De ontwikkelrichting zorgt ervoor dat onze kernen nu en in de toekomst fijne en leefbare kernen blijven die aan (blijven) sluiten op de behoeftes van inwoners en bezoekers. Vanaf 2017 starten wij met de uitvoering én actualisering van de ontwikkelrichtingen.

Door ons vastgoedsysteem (HTA) hebben en houden wij een goede vastgoedadministratie. Deze administratie is de basis voor onze facturen. Daarnaast geeft HTA ons een herinnering van gemaakte afspraken. Door HTA hebben wij een volledig, actueel en juist overzicht van ons vastgoed en contracten (waaronder alle pachtcontracten).

Wij doen dit door

  • Kernenbeleid 2017

Wij analyseren de ontwikkelingen van de vastgoedmarkt in onze kernen regelmatig. Bepaalde ontwikkelingen in een kern kunnen er toe leiden dat wij het kernenbeleid aan moeten passen om actueel te blijven en aan te blijven sluiten bij de behoeftes van die kern.

  • Planning en inzicht

Het opgestelde kernenbeleid, het verkoopplan en het meerjarenonderhoudsplan geven inzicht op welke moment bepaalde gronden of gebouwen aandacht vragen (verkoop of onderhoud). Hierdoor zal ons eigendom goed onderhouden blijven en niet onnodig leeg staan, beide noodzakelijk om overlast te voorkomen.  

  • Jaarlijkse voortgangsrapportage

Wij berekenen minimaal 1 keer per jaar onze vastgoedontwikkelingen (exploitaties) door. Dit om te zien of de geraamde kosten en opbrengsten nog actueel zijn. Bij grotere veranderingen maken wij de financiële gevolgen hiervan eerder kenbaar. Bij een positief resultaat komt de winst ten gunste van het 'tafelzilver' (doelstelling begroting; in 2020 moet de taakstelling van 5 miljoen euro gerealiseerd zijn). Bij een verwacht negatief resultaat treffen wij een voorziening en bij een daadwerkelijk negatief resultaat nemen wij direct ons verlies. Zo zijn wij altijd financieel 'in control' en kunnen wij onze risico's beter beheersen.  

  • Gebruik standaard contracten

Voor veel van onze producten maken wij gebruik van standaard contracten. Op deze manier zijn de afspraken voor iedereen die iets koopt of gebruikt van de gemeente gelijk.